Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Του Τάσου Σταμάτη

Ως κάτοικος του Δήμου Θερμαϊκού τα τελευταία δέκα χρόνια παρακολουθώ και βιώνω τα καθημερινά προβλήματα της πλειοψηφίας των κατοίκων αυτού του Δήμου.

Μέχρι σήμερα οι δημοτικοί άρχοντες αναλώνονταν σε σπατάλες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μεγαλεπήβολα έργα που στις περισσότερες των περιπτώσεων έμεναν ημιτελή, σε έργα τεράστιου κόστους χωρίς κανένα σχεδόν αντίκρισμα στους πολίτες, ενώ  γυρνούσαν επιδεικτικά την πλάτη σε καθημερινά προβλήματα των πολιτών, με την μόνιμη δικαιολογία «δεν υπάρχουν χρήματα».


Έτσι και τώρα παρακολουθούμε τους βασικούς διεκδικητές του Δήμου να αναλώνονται σε βαριές και χολιγουντιανές δηλώσεις για το τι θέλουν να κάνουν στο δήμο μας.

Κάποιοι θέλουν να κάνουν Φαραωνικά έργα, δημιουργώντας υπέρ-πάρκα, βουλιάζοντας πλοία στις παραλίες και δωρίζοντας γη για να οικοδομηθούν 7 άστερα ξενοδοχεία τύπου Ντουμπάι και Ντόχα. Άλλοι πάλι απλά λένε ότι θα ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αόριστα και γενικά ίσως και δανειζόμενοι πάλι για να επιτύχουν τις προεκλογικές τους φανφάρες.

Όταν έχεις τον πιο βρώμικο δήμο στην Ελλάδα, με τους κάδους, όσους λειτουργούν και δεν είναι πεταμένοι ή αναποδογυρισμένοι, μονίμως γεμάτους, χωρίς κανένας να ξέρει πότε θα αδειάσουν.

Όταν η μόνη σου λύση για να απαλλαγής από το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι η ανάθεση τους σε εργολάβους, ενώ πανευρωπαϊκά οι σύγχρονοι δήμοι διαχειρίζονται μόνοι τους τα σκουπίδια, έχοντας πολλαπλά οφέλη και επικροτώντας τους πολίτες που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά με χαμηλότερα δημοτικά τέλη και άλλες παροχές.

Όταν έχεις το χειρότερο και πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο του Νομού και ίσως και της Β. Ελλάδος.

Όταν στο Μεσημέρι και σε άλλες περιοχές υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε με τα πόδια στο σχολείο και γέροντες στην εκκλησία και το ΚΑΠΗ επειδή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

Όταν έχεις το μεγαλύτερο μέτωπο ακτών του νομού και σε ενδιαφέρει μόνο να δωρίσεις τα φιλέτα σε μεγαλοεπενδυτές που θα καταπολεμήσουν την ανεργία της περιοχής σου όπως λες, με θέσεις εργασίας των 400 ευρώ και θα τονώσουν την τοπική αγορά με «τουρίστες βραχιολάκια», ενώ θα μπορούσες να δώσεις όραμα απασχόλησης σε χιλιάδες δημότες με μικρές ενοικιάσεις και σοβαρές επενδύσεις αυτοδιαχείρισης στα κάμπινγκ και τις παραλίες της περιοχής. ΄

Όταν οι εθελοντικές ομάδες που λειτουργούν στον Δήμο αποδεδειγμένα και καθημερινά προσφέρουν πλούσιο έργο και εσύ τους σνομπάρεις, τους αποκαλείς χούλιγκαν και μπαχαλάκηδες, τους απαξιείς, τους κοντράρεις, αντί να είσαι δίπλα τους και μαζί τους να λύσεις όσο περισσότερα προβλήματα μπορείς.

Όταν τα σχολικά σου συγκροτήματα καταρρέουν επειδή δεν υπάρχει καμία συντήρηση λόγω έλλειψης χρημάτων και οι δάσκαλοι και γονείς γίνονται εθελοντές συντηρητές, μπογιατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι.

Όταν όλα σου τα σχολεία έχουν πρόβλημα θέρμανσης, όταν ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα έχουν τον θερμοστάτη στους 17 βαθμούς C και ξοδεύουν 2000 λίτρα πετρέλαιο για όλη την χρονιά, όσα μάλλον κάποιοι υποψήφιου ξοδεύουν κάθε μήνα στα σπίτια τους.

Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς μαθητών και δεν μπορείς να δώσεις λύση.

Όταν τα παιδιά «σου» στην Ν. Μηχανιώνα, στην Αγία Τριάδα, στην Επανομή κάνουν μάθημα δίπλα σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας υψηλής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και εσύ σφυρίζεις αδιάφορα.  

Όταν, όταν, όταν. Πόσες χιλιάδες όταν μπορείς να ακούσεις από τους πολίτες.
Τότε δεν τάζεις λαγούς με πετραχήλια. Τότε σκας, βάζεις κάτω το κεφάλι σου, ακούς και δουλεύεις.  

Ακούς τους πολίτες. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του ακούν τους πολίτες. Ακούν τις λύσεις που τους υποδεικνύουν. Οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά στην διαχείριση των προβλημάτων του δήμου και στις αποφάσεις για την λύση τους.

Αυτό είναι και το όραμα των ανθρώπων που συμμετέχουν στην «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», ένας δήμος όπου οι πολίτες συμμετέχουν, προτείνουν και αποφασίζουν δημοκρατικά από κοινού για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Όπου ο πολίτης θα μπορεί να εκφράζεται και να αισθάνεται τον δήμο πραγματικά σπίτι του.

Ένας δήμος που θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που θα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, σε κάθε πολίτη που του κόβουν το ρεύμα, σε κάθε ανασφάλιστο, άνεργο, στον αγρότη, τον ψαρά και τον επαγγελματία, τον μαθητή, τον φοιτητή και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.


Τάσος Σταμάτης

Μέλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»