Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: «Κάτω τα χέρια από την πλαζ Πάλιουρα»

Πνιγμένη στο πράσινο και τα λουλούδια η δημοτική ακτή Πάλιουρα αφέθηκε στην καταστροφή για να παραχωρηθεί
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωσή της, καταγγέλει τη διοίκηση Μαυρομάτη για μία ακόμη πραξικοπηματική ενέργεια: Την αιφνιδιαστική εισαγωγή σήμερα Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο εισήγησης περί της εντελώς δωρεάν παραχώρηση της δημοτικής πλάζ στον Πάλιουρα Επανομής (κτήμα Καραγκιόζη),  συνολικής έκτασης 26.000,00 τ.μ., στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, για χρονική διάρκεια 20 ετών, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί κατασκήνωση για τα κατηχητικά.

Η πευκόφυτη κοινοτική πλαζ στον Πάλιουρα,  χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα από ανέκαθεν, ως όαση δροσιάς, ξεκούρασης και κολύμβησης από τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, καθώς και από επισκέπτες από την  πόλη της Θεσσαλονίκης και τον κοντινό δήμο Θέρμης που κατέφθαναν εκεί με την αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ.
Μέχρι τώρα, για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου, ενδιαφέρονταν ο εκμισθωτής του κυλικείου που υπάρχει στην κοινοτική πλάζ, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου. Όμως από τις αρχές του 2017, οπότε έληξε η σύμβαση με τον ενοικιαστή κι αυτός εγκατέλειψε το αναψυκτήριο, η δημοτική αρχή δεν φρόντισε σκόπιμα για την εκ νέου εκμίσθωση του χώρου, με συνέπεια ο χώρος να έχει απαξιωθεί πλήρως και ο Δήμος Θερμαϊκού να έχει διαφυγόντα έσοδα όχι μόνο για φέτος, αλλά απ’ ότι φαίνεται και για την επόμενη εικοσαετία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, καθώς θα περιφραχτεί η έκταση των 26 στρεμμάτων για να λειτουργήσει ως κατασκήνωση, δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό, πρωτίστως στους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, ενώ μία τέτοια χρήση δεν είναι σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Επανομής που προβλέπει για το κτήμα Καραγκιόζη - Πάλιουρα ζώνη Β΄  κατοικίας και όχι κατασκήνωση.

Εάν όντως ήθελε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να εξυπηρετήσει την Μητρόπολη για τη δημιουργία κατασκήνωσης, θα μπορούσε να της προτείνει πολλούς άλλους διαθέσιμους χώρους. Όπως για παράδειγμα την έκταση 800 στρεμμάτων στα «Γελαδάρικα», που ανήκουν και στη μονή της Αγίας Αναστασίας ή τις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που βρίσκονταν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον Πάλιουρα και διαθέτουν επίσης έτοιμες εγκαταστάσεις για τέτοια χρήση. Θυμούμαστε βέβαια και τις προ έτους ανακοινώσεις του δημάρχου κ.Μαυρομάτη ότι συμφώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ στο Δήμο, κάτι που όμως δεν προχώρησε με ευθύνη της δημοτικής αρχής.