Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Άκομψη και προκλητική θεωρεί η "Συμπολιτεία" την επίθεση Μαυρομάτη για τη ΔΕΗ

Άκαιρη, άκομψη και προκλητική, χαρακτηρίζει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», τη χτεσινή εναντίον της επίθεση της διοίκησης Μαυρομάτη για το  θέμα των διακοπών της ηλεκτροδότησης και τις κατηγορίες της δημοτικής αρχής για… «παραβίαση ανοιχτών θυρών», για «εύκολη αντιπολίτευση» και για δήθεν «ψηφοθηρική κεφαλαιοποίηση της δυσφορίας των πολιτών». Επισημαίνοντας ότι τρία χρόνια τώρα δεν έπαψε η δημοτική παράταξη να θέτει το ζήτημα της ΔΕΗ στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητάει συγκεκριμένες ενέργειες.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της «Συμπολιτείας» για το θέμα αυτό αναφέρει:
«Έπραξε πολύ άσχημα η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού που με επίσημη ανακοίνωσή της στράφηκε κατά της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», κάνοντας ευθεία επίθεση εναντίον της και κατηγορώντας την άκαιρα, άκομψα και προκλητικά για… «παραβίαση ανοιχτών θυρών», για «εύκολη αντιπολίτευση» και για δήθεν «ψηφοθηρική κεφαλαιοποίηση της δυσφορίας των πολιτών», στο θέμα των διακοπών της ηλεκτροδότησης.
Ξεχνούν φαίνεται οι διοικούντες το δήμο Θερμαϊκού ότι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης σε ένα δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι να χειροκροτεί την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου για πράγματα που κάνει ή παραλείπει να πράξει, αλλά να την ελέγχει, να βοηθάει στη διόρθωση της λαθεμένης πορείας που ακολουθεί, να διατυπώνει παρατηρήσεις και προτάσεις.
Ειδικά για το μεγάλο θέμα των παρατηρούμενων συχνών διακοπών από τη ΔΕΗ στην ηλεκτροδότηση της περιοχής του Θερμαϊκού, η δημοτική μας παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ήταν αυτή που πρώτη και σε αρκετές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έφερε το ζήτημα, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να πιέσει τη ΔΕΗ προκειμένου να βελτιώσει το πεπαλαιωμένο δίκτυό της, ώστε να σταματήσουν οι συχνές διακοπές και η συνεχής αυξομείωση της τάσης, που εκτός των άλλων, καταστρέφει και τις ηλεκτρικές συσκευές των πολιτών.
Το πρόβλημα, το επανέφερε έντονα η «Συμπολιτεία» μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 2016, όταν ταυτόχρονα με την έναρξη της νεροποντής, κόπηκε για 5-6 ώρες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια εκατοντάδες σπίτια να πλημμυρίσουν και να υποστούν μεγάλες ζημιές, καθώς δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα αντλητικά μηχανήματα προστασίας που διαθέτουν. Ενώ και όταν επανήλθε η ηλεκτροδότηση, παρατηρούνταν συνεχείς αυξομειώσεις της τάσης και μικροδιακοπές, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρή βλάβη δεκάδες ηλεκτρικές συσκευές, κυρίως κλιματιστικά, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια και τηλεοράσεις.
Από την άλλη, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και οι συνεχείς εναλλαγές στην τάση, είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας και τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΘ, με συνέπεια όλες οι περιοχές του δήμου Θερμαϊκού να μείνουν επί ημέρες χωρίς νερό.
Στην πρώτη μετά τις πλημμύρες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, που είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», είχε επαναφέρει το αίτημα που είχε διατυπώσει σε παλαιότερες συνεδριάσεις, ώστε η διοίκηση του Δήμου να προβεί σε έντονα διαβήματα προς τη ΔΕΗ, στρεφόμενος ακόμη και δικαστικά εναντίον της, προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι διακοπές, που κυρίως οφείλονται στο παλιό και ξεπερασμένο δίκτυο της.
Η απάντηση τότε του δημάρχου κ. Μαυρομάτη, ήταν ότι «αυτό δεν γίνεται» και ότι «δεν μπορούμε να τα βάζουμε με τις θεομηνίες και τα φυσικά φαινόμενα», όπως είχε πει επί λέξη.
Χαιρόμαστε που, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του δημάρχου,  η δημοτική αρχή, μετά τις πιέσεις της «Συμπολιτείας» αποφάσισε επιτέλους να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα αυτό. Όμως θεωρούμε ότι δεν αρκούν μόνο τα ευχολόγια και οι λεκτικές μόνο αντιδράσεις. Χρειάζεται η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να πιέσει ασφυκτικά τη ΔΕΗ για τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης που εδώ και χρόνια βιώνει η περιοχή μας με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις αυξομειώσεις στην τάση. Δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο, στήθηκε εδώ και δεκαετίες στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με βάση τον πληθυσμό που είχε τότε και ήταν 4-5 φορές λιγότερος του σημερινού. Ενώ τα τελευταία χρόνια που πολλαπλασιάστηκαν οι κάτοικοι, το δίκτυο παραμένει το ίδιο, με συνέπεια να παρατηρείται αυτή η ανωμαλία στην ηλεκτροδότηση.
Και κάτι τελευταίο, αναφορικά με την άστοχη κατηγορία της «ψηφοθηρίας»: Στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» είχε ξαναθέσει για πολλοστή φορά το θέμα των συνεχιζόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, λέγοντας επί λέξη: «Είχαμε ζητήσει να γίνουν διαβήματα από το Δήμο προς τη ΔΕΗ, ακόμη και μηνύσεις ή αγωγές, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή αποφεύγει να ασχοληθεί με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα». Κι αντί για απάντηση σ’ εκείνη την παρατήρησή μας, η διοίκηση του Δήμου, άλλαξε αμέσως θέμα….»

                                                                                    Περαία 5 Σεπτεμβρίου 2017